Ochelarii de soare nu sunt doar accesorii de modă, ci și o invenție funcțională care a traversat secole și culturi. Deși ochelarii de soare contemporani par a fi un produs al epocii moderne, istoria lor are rădăcini adânci ce se întind de-a lungul timpului și spațiului. Hai să explorăm mai în detaliu această poveste fascinantă a ochelarilor de soare și cum aceștia au devenit un element esențial al vieții noastre contemporane.
Origini îndepărtate
Primele semne ale utilizării unor dispozitive similare ochelarilor de soare datează încă din timpurile antice. Civilizațiile precum chinezii, egiptenii și romanii utilizau diferite variații ale ochelarilor de soare pe care îi cunoaștem astăzi pentru a-și proteja ochii de strălucirea puternică a soarelui.
De exemplu, se crede că primul obiect datat care seamănă cu ochelarii soare era de fapt folosit împotriva luminii reflectate de zăpadă, micșorând câmpul vizual al purtătorului.
Unele izvoare istorice spun că împăratul roman Nero viziona luptele gladiatorilor prin bucăți de smarald pe care le apropia de ochi, pentru a-și arăta statutul dar și pentru a vedea mai bine luptele.
Cu toate acestea, prima pereche de ochelari de soare într-o formă mai apropiată de cele contemporane au apărut în secolul al XII-lea, când chinezii au creat lentile negre din cuarț pentru a le utiliza ca protecție împotriva luminii solare.
Creșterea în popularitate
În timp ce primele semne ale ochelarilor de soare moderne pot fi observate în China secolului al XII-lea, adevărata evoluție a început în secolele XVII-XVIII. Aceasta a fost perioada în care s-a experimentat tot mai mult cu lentilele colorate, care se credea că oferă beneficii în arii mai mult sau mai puțin corelate cu vederea (ameliorarea simtomelor sifilisului, tratarea unor probleme de vedere, etc) Tot în aceeași perioadă, nobilii europeni au început să folosească ochelarii de soare în timpul călătoriilor (în special cu trenul), transformându-i treptat într-un element de modă și statut social.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea, gondolierii din Veneția purtau ochelari cu lentile colorate pentru a-și proteja ochii de strălucirea soarelui. Deoarece au fost creași special pentru a proteja ochii de lumina soarelui, acești ochelari sunt uneori considerați ca fiind primii ochelari de soare. Mai apoi, unele surse spun că în timpul Războiului Civil din America, soldații foloseau o variație a ochelarilor de soare pentru a le proteja ochii în timpul deplasărilor de lungă durată.
Era modernă
Ochelarii de soare produși în masă din celuloid au fost fabricați și vânduți pentru prima dată de Sam Foster în 1929. Foster a găsit o piață pregătită pe plajele din Atlantic City, New Jersey.
Mai apoi, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Bausch & Lomb a dezvoltat primii ochelari de soare moderni, numiți "Ray-Ban", pentru a oferi protecție împotriva radiațiilor UV și pentru a reduce oboseala ochilor aviatorilor americani. Această inovație a dus la creșterea popularității ochelarilor de soare în rândul publicului larg și la dezvoltarea unor standarde de calitate și protecție UV pentru aceste accesorii.
Lentilele polarizate au fost inventate în 1936 de către Edwin H. Land, în timp ce experimenta cu diferite filtre puse pe lentile. Acesta a fondat mai târziu Polaroid Corp., o companie cunoscută și astăzi.
Ochelarii de soare au devenit un simbol iconic al Pop Culture, fiind purtați de vedete de film, muzicieni și alte vedete. De-a lungul anilor, au devenit un element indispensabil al stilului și al modului de viață modern, reprezentând atât funcționalitatea, cât și expresia individualității fiecăruia.